Arbopreventiemedewerker | Waarom wij?

Waarom Arbopreventiemedewerker?

Iedere organisatie in Nederland moet ten minste één medewerker aanwijzen als preventiemedewerker. Heeft een organisatie maximaal 25 werknemers in dienst, dan mag jezelf als werkgever de preventiemedewerker zijn. Een organisatie mag iemand van buiten aanstellen als de werkzaamheden te complex worden voor de (interne) preventiemedewerker.

Heeft de organisatie een ondernemingsraad (OR) of personeelsvertegenwoordiging (PVT), dan moet die instemmen met de benoeming van de persoon en de positie van de preventiemedewerker. Het is van belang dat de preventiemedewerker genoeg kennis en ervaring heeft om de preventietaken goed uit te kunnen voeren. De werkgever dient ervoor zorgen dat de preventiemedewerker genoeg tijd krijgt om meer kennis op te doen en taken uit te voeren.

Er zijn drie wettelijke taken vastgesteld voor de preventiemedewerker. Het (mede) opstellen van de risico inventarisatie en evaluatie (RI&E). Het adviseren van en nauw samenwerken met Arbodeskundigen (o.a. bedrijfsarts) en OR/PVT. De maatregelen uit het plan van aanpak RI&E (mede) uitvoeren geven. Naast de drie wettelijke taken kan de werkgever op basis van complexiteit en arbeidsrisico’s, het takenpakket van de preventiemedewerker uitbreiden.